keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Toistuvia käyntejä Meikkuun

Tänään nyt sitten koitti se päivä että päästiin kuulemaan tulokset noista viimeaikaisista seurannoista.

Lähdin hyvissä ajoin Meikkuun neuropolille järkyttävän piiskaavan sateen iskiessä vasten kasvojani päivällä. Kipittelin pitkin märkiä kävelyteitä Meilahdessa bussista lähdettyäni.

Neurologian polilla olin sitten hiukan ennen aikaani klo 13 paikalla. Äkkiä kuitenkin kului puolituntinen eikä vuoroani kuulunut ollenkaan. Olisi pitänyt tajuta olla vaan hiljaa ja paikallaan, mutta olin kumminkin tottunut hiukan ripeämpään toimintaan myös julkisella puolella tällaisten asioiden suhteen ja siksi menin takaisin vastaanottotiskille kyselemään että olinkohan oikeassa paikassa vai en.

Hoitaja kyseli muutaman oven takaa että mikä tilanne oli meneillään kun itse olin odottanut aikaani melkein 40 minuuttia. Lopulta hoitaja sanoi että nyt oli vaan jollakulla muulla mennyt niin pitkään ettei minua oltu päästy ottamaan vastaan. Hohhoijaa.

Lopulta pääsin lääkärin pakeille. Nyt oli kyseessä täysin uusi ja minulle tuntematon lääkäri eli ei ns. "omalääkäri".

Hän kyseli vointiani ja totesin sen olevan aivan hyvä. Tämän jälkeen käytiin lyhyesti läpi se että verikokeet ja virtsat olivat olleet kunnossa ja kaikki arvoni olivat olleet viiterajojen sisässä. Hän ainoastaan kommentoi että hemoglobiinini oli melkein ylärajalla, vaikka sitä se on ollut kyllä melkein aina ja näyttäisi täten jatkavan tätä perinnettä. Ehkä se liittyy jotenkin MS-tautiinkin mahdollisesti.

Magneettikuvauksessa ei ollut myöskään löytynyt yhtään varjoaineella erottuvaa plakkia eli leesiota. Tämä oli myös ihan kiva kuulla, sillä se nyt tarkoittaa että tämä jatkuva sompailu kaikenlaisten lisäravinteiden ja lääkitysten välillä on tehnyt tehtävänsä minulle. Olen siis "vakaa" ja tästä hyvästä sain sitten taas vuoden annokset Tecfideraa reseptille. Hohhoijaa tällekin.

Sitten mentiin minun vaatimuksiini:

Kerroin ajoittaisista lähimuistin häiriöistä, johon tämä lääkäri sitten ehdotti jotain neuropsykologia. Kuulemma jonkun tällaisen henkilön arviointi kestää useita tunteja ja nyt sitten minulle pistetään sellainen vireille vaikka veikkaisin että helpompaa olisi ehkä vaan antaa minulle reseptille pirasetaamia kokeiluksi ja katsoa paraneeko lähimuisti.

Pirasetaami eli Nootropil oli tälle lääkärille aivan tuntematon valmiste. Hän ei tosiaan ollut siitä mitään kuullut koskaan, mutta lupasi liittää siitä kyselyn omalääkärilleni. Samoin kävi Minosykliinille, josta tämä lekuri ei ollut koskaan kuullutkaan ja lupasi kysyä asiaa sitten tältä em. lääkäriltä.

Tehtiin vielä muutama hullunkurinen tasapainotesti, silmiä katseltiin jollain laitteella ja todettiin että raajojen refleksit olivat kunnossa. Tämä selvä.

Lopuksi todettiin että jollei mitään uutta ja ihmeellistä ilmenisi, niin seuraavat kontrollit olisivat sitten vuoden päästä tai jotain tällaista. Sain vielä tältä todellakin äärimmäisen yleislääkäriltä vaikuttavalta ihmiseltä kuolemattomat neuvot: "muista ulkoilla, älä tupakoi ja käytä D-vitamiinia" mukaan saatesanoiksi.

Tuntuu että tämä käynti jolle pääsin 40 minuuttia myöhässä pääsee taas sinne kategoriaan nimeltä hyödyttömät käynnit. En saanut lävitse pirasetaamia, jonka panttaaminen joidenkin neurolopsykologisten testien taakse on naurettavaa kun sitä voi ostaa muualla Euroopassa apteekista käsikauppalääkkeenä. Minosykliinikin menee nyt hitaalle vaihteelle eikä hoitokokeilua voida aloittaa siitä huolimatta.

Toisaalta ihan kiva että magneettikuvista ei ilmennyt mitään erityisen vakavaa. Olen ollut skeptinen Tecfideran suhteen, mutta tietenkin vuosi sen käytöstä tulee täyteen vasta jonkin ajan kuluttua ilman mitään vakavampia sivuvaikutuksia.

Täytyy kaiketi nyt sitten vaan jäädä odottamaan että mitä tapahtuu tälle ristiretkelleni saada minosykliiniä ja pirasetaamia käyttööni, sillä lääkärien byrokratia ja joustamattomuus näissä asioissa ainakin alkaa taas nostaa ikävästi päätään puhuttaessa kumminkin turvallisista valmisteista ilman sen kummempaa vaaraa käyttäjälle.

Ehkäpä kyseessä on taas jonkinlainen arvovaltaan liitettävä kiista kun potilas näyttää itse ohjaavan hoitoaan eikä niele vain virallisia totuuksia mukisematta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti