perjantai 14. elokuuta 2015

Lisäravinteita virosta

Lähdin lomailemaan pariksi päiväksi Viroon muutama viikko sitten. Kiva reissu oli, vaikka puoliksi lähdin sinne myös tekemään vähän hintavertailua "harrastukseen" liittyen.

Näin erinäisiin lisäravinteisiin hurahtaneena henkilönä päätin katsastaa toistamiseen Tallinnan eri apteekkien lisäravinnetilanteen uudemman kerran ja vähän paksumman lompakon kera myös tällä kertaa.

Varasin noin sata euroa erinäisiin lisäravinneostoksiin, sillä aiemmin kevättalvella tehdyn reissun aikana ostin vain muutamia perustason lisäravinteita kokeeksi lähinnä hintatasoa ajatellen.

Tallinnassahan on arviolta noin 4-5 erilaista apteekkiketjua, joiden valikoima sekä hintatasoltaan että valikoimaltaan kotimaamme vastaavaan on parempi että edullisempi. Vaikka tälläkin kertaa keskityin jälleen ihan perustason lisäravinteiden hankintaan, niin huomasin kuitenkin aika äkkiä että halvemmaksi tulee monikin sellainen tuote joka voi olla täällä meillä tarjolla vähintään kaksinkertaiseen hintaan.

Tein ostoksia Apotheka-ketjun myymälässä, Benu-apteekissa sekä Euro-apteekin(?) myymälässä.

Vertailun vuoksi kerron että ostin täältä kotimaasta purkillisen 120kpl Ginkgo Biloba-kapseleita hintaan 29,90€ joitakin kuukausia sitten. Apotheka-ketjun 60 kapselin purkki samaa kamaa maksoi sitten tuossa Viron apteekissa vaivaiset 7,20€, jonka perusteella voidaan todeta että olisin samalla hinnalla saanut neljä purkkia Viron versiota verrattuna yhteen kotimaiseen valmisteeseen. Sanomattakin on selvää että Virossa lisäravinteiden hankinta on useimmiten kotimaata ainakin hiukan halvempaa ellei jopa huomattavasti halvempaa lähes aina.

Mukaani tarttui myös foolihappoa, Lesitiiniä, jättipakkaus C-vitamiinia noin kymmenellä eurolla sekä liuta erilaisia monivitamiineja hieman kotimaan hintatasoa halvemmalla. Tutustuin myös erinäisiin Virolaisiin "yhdistelmävalmisteisiin" jossa oli erinäisiä sekoituksia jotain vitamiinia ja vaikkapa nyt luonnon kasveja vaikkapa vastustuskykyä parantamaan. Tuollaisia valmisteita onkin hyvä vetää sitten kuurina talvella, kun monenlaiset flunssakaudet ynnä muut ikävät uhkaavat hyvinvointia pakkasten keskellä.

Virossa apteekkitarjontaa kuuluu myös mm. valeriaana sisältäviä "rauhoittavia" valmisteita vaikkapa nyt parempaan unensaantiin ja muuhun sellaiseen. Kaikenlaisten yrttirohdosten ja  Ginsengin käyttöä on enemmän tarjolla tuotteissa, jotka eivät suinkaan ole pahan hintaisia vaikkapa nyt tinktuuroina sun muina nestemäisinä valmisteina.

D-vitamiinia ja kalaöljyä en viitsinyt lähteä hakemaan, sillä kotona kuitenkin oli varastossa molempia vielä ihan rutkasti. Hinnatkin näissä olivat aikalailla samat kuin kotimaassa, mutta krilliöljyä olisin hankkinut jos vaan olisin löytänyt. Ostin kuitenkin sinkkiäkin ja vähän muutakin päälle.

Huomioitavaa on että hiukan Tallinnan keskustan ulkopuolella hintataso apteekeissa laskee myös sitä mukaa kuin monien muidenkin tuotteiden hinnat kaupoissa sekä vähän palveluissakin. Bongasin eräästäkin apteekista Q10-valmistetta alle kympillä purkki, mutta koska en ole vielä kokeillut kotimaastakaan ostettua Q10-valmistetta joka kaapin pohjalle on jäänyt, niin pidättäydyin ostamasta sitä lisää.

Kieltämättä Viron apteekkien lisäravinnetarjonnasta jäi positiivinen maku lähinnä valinnanvaran suhteen. Hinnat olivat pääsääntöisesti melkein kaikista tuotteista kotimaisia tuotteita halvempia, mutta toki poikkeuksia löytyi. Lisäksi nämä Virolaisten erinäisten lääkekasvien käyttö valmisteissa kiehtoi todella paljon, mutta toisinaan nämä yhdistelmävalmisteet olivatkin sitten lähes samaa hintaluokkaa kuin meillä kotimaassakin toisaalta.

Oman hyvinvointinsa tukemiseen löytää näin lomailureissun alla kaikenlaista jännää Viron puolelta. Kannattaa käydä tutustumassa mahdollisimman monen apteekin valikoimiin ja tehdä samaa hintavertailua siellä kuin täällä meilläkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti