perjantai 15. toukokuuta 2015

Kutsukaa Tecfidera (osa II)

Olen nyt ollut Tecfideran käyttäjä muutaman päivän ottaen yhden pillerin kaksi kertaa päivässä noin 12 tunnin välein. Lääkkeeni kumoan kurkusta siis klo 8 aamulla töiden aloittamisen aikoihin ja sitten klo 20.00 aikoihin illasta.

Toiseksi MS-lääkkeeksi ja ensimmäiseksi "viralliseksi" taudin lääkkeeksi tämä on ollut yllättävän mieto sivuvaikutuksiltaan toistaiseksi. Otan BG12-merkityn pillerin tosiaan 12 tunnin välein mielellään aterian päätteeksi ja siten että vatsassa olisi aina tiettyjä ravintoaineita sisältävää ruoka-ainesta ennen lääkkeen ottamista. Kannattaa tosiaan pitäytyä maitotuotteissa ja jonkin verran rasvaa sisältävissä valinnoissa ruoan suhteen ja mikäli oma ruokavalio ne myöskin sallii.

Kun nyt mennään siihen että miltä nämä muutamat päivät ovat tuntuneet, niin voin todeta kuten aiemmin että lääkkeen sivuvaikutukset ovat olleet toistaiseksi hyvin miedot, eivätkä millään tapaa ole ainakaan vielä vaikuttaneet negatiivisesti elämänlaatuuni tai yleiseen suoriutumiseen.

Lääkkeen sivuvaikutukset ovat aina kovin yksilölliset luonnollisesti, mutta itselläni ensimmäisen parin päivän aikana lääke aiheutti hetkellistä pientä vatsakipua ja vasta eilen töissä joskus kymmenen aikaan aamulla naama alkoi punottaa kuin hummerilla otettuani lääkkeen kuitenkin jo noin kello kahdeksan. Tuota punoitusta kesti ehkä noin tunnin ja se sitten laantui itsestään.

Sen sijaan aivan alusta asti tuo lääke on valitettavasti kerännyt ilmaa vatsaan suorastaan koomisia määriä. Nämä "ilmalaivat" taitavatkin olla toistaiseksi se suurin sivuvaikutus, sillä nyt juuri taas aamulääkkeen jälkeen punoitusta ei ole tuntiin näkynytkään kasvoilla.

Aivan eri asia tietty on että mitä dimetyylifumaraatti tekee veriarvoilleni. On ehkä vaikeaa uskoa että näinkin vakavan sairauden kanssa olisi näinkin vähällä sivuvaikutuksilla selvittävissä lääkkeiden suhteen. En haluaisi kuitenkaan kuulostaa siltäkään että iloitsisin tässä liian ennenaikaisesti lääkkeen sivuvaikutusten vähyydestä, kun ei tämä kuuri ole alkanut kuin pari päivää sitten.

Ehkä se asia mitä joku lukija voi miettiä ensinnäkin on että tunnenko oloni nyt lääkkeen avulla paremmaksi? Väittäisin että on turhan aikaista vielä sanoa mitään lääkkeen toimivuudesta, mutta sen verran voin todeta että rakon ongelmat eli jatkuva vessahätä on laantunut sitten joko LDN:n, Tecfideran tai lisäravinteiden vaikutuksesta.

Sen sijaan se mikä ei ole laantunut ovat migreeniä muistuttavat pääkivut ja silmien takana sijaitsevat kivut, jotka alkavat ennen pitkää vaikkapa tietokoneella istumisen seurauksena. Niistä en siis ole päässyt eroon ja ne tosiaan aiheuttavat kivuliaita "migreenikohtauksia" etulohkoon keskittyvän kivun muodossa.

Korostan vielä että tällä hetkellä olen siis LDN- ja Tecfidera-kuurilla lisäravinteiden ohella. En tiedä miten lisäravinteet vaikuttavat Tecfideraan enkä tiedä mitä LDN sanoo Tecfiderasta. Monia kysymyksiä on siis auki, mutta konkreettiset ihmiskokeet luonnollisesti jatkuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti