lauantai 2. toukokuuta 2015

Mistä se tuli?

Tänä yönä ei uni tule, joten palasin koneelle kirjoittamaan.

Olen omasta mielestäni ottanut tämän sairastamisen ihan hyvin vastaan diagnoosin jälkeen. Toki eniten minua ehkä mietityttää se että milloin sairaus oikeastaan alkoi eikä niinkään se eksistentialistinen kysymys että miksi sen piti olla juuri minä ja miksi jumala antoi sen tapahtua.. tai jotain muuta yhtä asiaankuuluvaa ja teatraalista.

Olen aiemmin blogissa kertonut että sairastin pienenä poikana aivorunkoenkefaliitin. Nyt kun sain tämän MS-diagnoosin ja mainitsin asiasta lääkärille, niin hän ei uskonut siihen teoriaan että tämä MS olisi sen lapsuuden sairauden myöhäinen jälkitauti. Tällainen minusta ihan looginen teoria on kai olemassa, jonka mukaan MS-tauti voisi esiintyä vaikkapa Borrelioosin jälkitautina joskus sitten myöhemmin. Pääasia kuitenkin oli että lääkäri ei uskonut tähän teoriaan, vaikka sekin minusta on ihan mahdollinen syy nyt sairastumiselleni ja samalla voi myös kauhulla miettiä että oikeastaan jos tämä jälkitautiteoria pitää paikkaansa, niin minun kohtaloni oli sinetöity jo melkein parikymmentä vuotta sitten saatuani tuon enkefaliitin ja toivuttuani siitä.

Sitten kuvaan tulevat mukaan ne toiset teoriat MS-taudin synnystä ja maantieteellisistä yhteyksistä sen syntyyn. Todella vanha artikkeli kertoo että "Suomessa on kolme aluetta, jossa MS-tautia esiintyy tavallista enemmän. Näitä alueita ovat Kyrönmaa Etelä-Pohjanmaalla sekä Kokemäenjoen sekä Porvoonjoen varren seudut." Näistä alueista olen asunut Porvoonjoen varren seuduilla ja Porvoossa sekä myös muutamia vuosia nuorempana Etelä-Pohjanmaalla vaikken kuitenkaan Kyrönmaan seuduilla. Tuo samainen artikkeli mainitsee myös sen teorian että "näyttää vahvasti siltä, että monet tavalliset infektiot voivat laukaista MS-taudin geneettisesti alttiilla henkilöillä", joka voisi myös kohdallani olla todennäköinen sillä olenhan tainnut sairastaa kaikenlaista outoa flunssaa ynnä muuta diagnosoimatonta ja on minulla valitettavasti Herpes-viruskin, niin kuin todella monella muullakin. Näillä tiedoin vaikuttaa myös pahasti siltä että taidan olla sellainen kuuluisa geneettisesti altis henkilökin vieläpä saamaan tämän sairauden.

Oikeastaan uskon ihan yhtä vahvasti tuohon teoriaan että joku sairastamani vähempiarvoinen tauti on varmasti geneettisten ominaisuuksieni ohella sitten laukaissut tämän kauheuden ja se on hiljalleen alkanut hiipimään eteenpäin pääkopassani ja muualla kehossa.

Nykyään mietin paljon ehkä vain sitä että milloin taudin ensimmäiset merkit alkoivat nostamaan päätään vähimmässäkin määrin. Muistan ajoittaisia pistelyitä ja toisinaan ilmenneen yöllisen käden puutumisen epäilemistä työperäiseksi karpaalitunnelisyndroomaksi kädessä. Otin myös huomioon pohdinnoissani sen että huomasin hyvin pientä lähimuistin heikkenemistä jo varmaan päälle vuosi sitten, mutta silloin töissä oli paljon ongelmia ja ajattelin sitä stressiksi.

Niin, sitten on vielä se stressi ja ahdistus jota olen toisinaan potenut myös epämiellyttävästä työpaikasta. Kolmas teoriani tämän taudin syntyyn on työperäisen stressin ja tyytymättömyyden aiheuttama taudin puhkeamiselle alttiiden olosuhteiden luominen kropassani aivan itse. Vaikka joku tutkimus sanookin ettei stressi sinänsä aiheuta sairauksia, niin voipa kai nyt näin kuitenkin ehkä ollakin monen muun tekijän yhteisvaikutuksesta.

Itselläni taitaa olla vähän liian monta teoriaa tästä sairaudestani ja sen synnystä tällä hetkellä. Tykkään spekuloida aiheesta ihan vain huvin vuoksi, mutta tosiasia taitaa olla että olen vain ollut väärät geenit omaava henkilö joka on sairastunut siihen yhteen väärään sairauteen huomioiden geenit ja tästä saadaan sitten aikaiseksi MS-taudin puhkeaminen jollain aikavälillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti