sunnuntai 10. toukokuuta 2015

LDN:n käytöstäni ja lisäravinteista

Kuten olette varmasti tietoisia blogini kirjoitelmien seuraamisen perusteella, olen tällä hetkellä MS-tautia sairastava ilman mitään virallista lääkitystä. Aloitin 5mg päivittäisannoksen LDN-lääkevalmistetta eli pieniannoksista naltreksonia muutaman päivän jälkeen diagnoosistani. LDN-valmistetta ei tosiaan normaalisti lääkäri ehdota varmaankaan edes tukilääkkeeksi MS-tautia sairastaville, mutta sitä saa jos osaa pyytää sekä kohdalle sattuu suopea lääkäri. Onneksi itselleni sattui tällainen harvinainen yhteensattuma kohdille muuten niin kaoottisen tilanteeni lomassa, jossa lääkäri ei nähnyt estettä LDN:n määräämiselle ja tiesi vähän yhtä sun toista ko. valmisteesta muutenkin.

Jo ennen diagnoosia olin aloittanut pienimuotoisen, omin päin suorittamani tutkimuksen erinäisten lisäravinteiden ja vitamiinien tehoista tällaisissa pitkäaikaissairastumisissa ja ennen kaikkea oireiluissani myös.

LDN-kokeiluni on nyt kestänyt muutaman viikon ja on todettava että vaikea tässä vaiheessa on arvioida sen mahdollisia hyötyjä olotilaani. Väittäisin että olotilani on pysynyt "hyvänä" tämän koko diagnoosiprosessin ajan, mutta yleistilani vaikuttaisi muutenkin olevan lääkärinkin arvion mukaan hyvä tällä hetkellä.

Tunnen kuitenkin että olen energinen ja jaksan tehdä monenlaisia asioita päivittäin. Jostain syystä tunnen myös etten tarvitse aina välttämättä päiväuniakaan vapaapäivinäni, vaan kykenen paahtamaan eteenpäin normaaleissa päivän askareissa ja lenkkeilemään säännöllisesti. En myöskään koe että LDN tällä annoksella tuottaisi minulle juurikaan mitään haittavaikutuksia, vaan näen että olotilani pysyy aikalailla samanlaisena vakaana jatkumona päivästä toiseen.

LDN on sellainen valmiste että sen yksilöllisesti sopivimman annosmäärän kanssa pitää useimmiten tehdä aikamoisia käytännön kokeiluja. Itse käsittääkseni käytän melko harvinaisesti 5mg päivittäisannosta kun MS-tautiin kai suositellaan noin 3mg päivittäisannosta. Minulta kuitenkin puuttuu tietyt sellaiset oireet toistaiseksi sairaudessani joihin tuota määrää suositellaan.

LDN toistaiseksi ei ole vielä millään tapaa näyttänyt minulle nurjia puoliaan ja voi hyvinkin olla että hyvä oloni toistaiseksi johtuu myös suurelti tai vain osittain ko. lääkeaineen käytöstä monen muun lisäravinteen ohella. Yhdessä vaiheessa ajattelin kokeilla annoksen leikkaamista juuri siihen 3mg päivittäin, mutta en nyt toisaalta näe ettäkö sekään kannattaisi kun tällä isommalla annoksella kuitenkin olo on ihan hyvä ja toimintakykyinen.

Päällimmäisenä voin siis todeta helpotuksen tuntein ettei LDN ainakaan minulle ole ollut toistaiseksi haitallinen millään tapaa, vaikka sen vaikutuksia voikin olla mahdoton tässä vaiheessa arvioida kokonaisvaltaisesti olotilaani. On siis odotettava vielä jonkin aikaa sekä mahdollisesti kokeiltava pienemmillä annoksilla, niin sitten saadaan lisää informaatiota sen vaikutuksista minuun.

Palataksemme lisäravinteisiin, vitamiineihin ynnä muihin, niin niiden kanssa pelaaminen ja kokeileminen ovat suorastaan harrastuksia tällä hetkellä. Ihan ykkösenä on alusta asti ollut se kuuluisa D-vitamiini, jonka annostuksen vedin nyt noin 50-75mg päivässä, mutta etenkin pimeinä vuodenaikoina väittäisin että päivittäisannosta tulisi lisätä huimasti tuosta mitä nyt valoisampaan aikaan käytetään. Väittäisin että talvisin eli hyvin pitkään kannattaa D-vitamiinia ottaa päivittäin jopa 100-200mg, sillä itse ollessani tuolla annoksella joitakin kuukausia ennen sairauteni diagnosointiakin niin oloni oli hyvä sekä energinen päivästä toiseen.

Erilaiset kalaöljykapselit sisältäen EPA- ja DHA -rasvahappoja ovat myös päivittäisessä käytössäni. Monilla valmistajilla on näitä tarjolla yleisimpänä kai Möller, mutta olen todennut sellaisen valmistajan kuin Vitaplex kotimaasta tarjoavan myös edullisen vaihtoehdon.

Olen pyrkinyt myös parantamaan kognitiivisia ja lähimuistin ongelmia Ginkgo Biloba-kapseleilla, jotka sisältävät siis neidonhiuspuusta valmistettua "jauhetta". Olen ollut Ginkgo-kuurilla nyt muutamisen kuukautta ensin yhdellä Virolaisella valmisteella sisältäen mm. 100mg Ginkgoa ja sen jälkeen jatkanut toisella kotimaisella. Väittäisin että lähimuistin ongelmat niistä alkuvaiheista ovat lievittyneet näiden käytön johdosta jonkin verran.

Myös sinkkiä käytän säännöllisesti päivittäin noin 1-2 kapselia 15mg vahvuudella. Eräässä sahapalmua sisältävässä pääasiassa eturauhaselle tarkoitetussa valmisteessani on myös sinkkiä tuo 15mg, joten joskus tyydyn pelkkään siihenkin päivittäin ehkä vähän vuorotellen pelkän sinkin tai tuon sahapalmu+sinkki -valmisteen kanssa.

Magnesiumia nautin myös päivittäin yhden 250mg tabletin Emgesan-nimistä valmistetta. Tämä on myös tärkeä lähde ja edesauttaja vaikka minkälaisten kehon prosessien tukemiseen ja väittäisinkin että magnesiumilla olen saanut vähäiset spastisuuteni raajoissa vähenemään hyvin dramaattisesti ehkä yheen tai kahteen lihasten kuplintaan päivittäin. Toisaalta on vaikea myös sanoa että ketä tai mitä on tästäkin todella kiittäminen.

Lisäksi tulee myös syötyä erilaisia glukosamiinia runsaasti sisältäviä valmisteita ja välillä myös vuorottelen aiemmin mainitsemani viherjauheen, Ashwagandhan, Kurkuman ja jopa helokkiöljykapselien välillä päivittäin. Kokeilussa on myös ollut muutamia monivitamiinilisiä sekä mehiläisen siitepölyjauhetta sekoitettuna nyt vaikkapa esimerkiksi jogurttiin. Syytä on mainita myös pakurikäävästä tehty uute paksuina tippoina veteen sekoitettuna jota nautin melkein päivittäin, mutta toki sekin on kallista pitemmän päälle ja siksi pakurin keräämistä luonnosta itse ja sen valmistamista suosittelen pääsääntöisesti itsekin.

Tämä sairauden alku on ollut näillä eväillä ehkä vähän vähemmän kivuliaampi kuin monilla muilla kanssapotilailla. On myös toki faktaa sekin etteivät kaikki MS-tautia sairastavat aina ole samassa kunnossa fyysisesti sairauden alkaessa ja siksipä sairaudestamme esiintyykin hyvin yksilöllisiä ja erilaisia muotoja, joista ei aina välttämättä selvitä pelkillä lisäravinteilla ja tsemppauksella kunnon suhteen.

Minusta kuitenkin juuri erilaiset lisäravinteet, hivenaineet, antioksidantit ja vaihtoehtoiset tavat hoitaa sekä lääkitä autoimmuunisairauksia ovat mielenkiintoinen käytännön tason tutkimushanke. Tätä tutkimushanketta on myös todella helppo toteuttaa jokaisen yksilön aivan itse, vaikka kieltämättä lisäravinteisiin palaa viimeisetkin hilut kukkarosta kotimaan hintoja seuratessa. Onneksi kuitenkin naapurimaassamme Virossa apteekeista sekä myös internetissä löytyy todella runsaasti edullisia nettikauppoja joista lisäravinteita hankkia, mutta tulli tietysti tuo omine säännöksineen mahdollisia vaikeuksia kaikkein eksoottisimpien lisäravinteiden oston ja maahantuonnin kanssa.

Kannattaa kuitenkin tutustua myös tähän vaihtoehtoiseen puoleen tällaisten sairauksien hoidossa ja oireiden lievittämisessä. Joskus apu voi tosiaan tulla arvaamattomasta suunnasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti